! Je browser (Internet Explorer) is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.
Nu zijn er mogelijk onderdelen niet goed zichtbaar of bruikbaar.

Voor de beste ervaring kunt u een browser gebruiken zoals Microsoft Edge, Chrome of Firefox.

De Maand van… Linda

In de maand van… lichten we elke maand een collega van Stichting Kwest uit. We gaan met hen rond de tafel en praten over hun werk binnen Kwest en de kinderopvang. Wat maakt werken in de kinderopvang bijzonder en waarom is werken bij Kwest zo leuk? Deze maand zijn we op bezoek bij gastouderopvang Zwaartvisjes.

Linda is gastouder bij Stichting Kwest. Gedurende haar hele leven heeft ze haar passie voor kinderopvang gevolgd. Toen Linda haar jongste kind naar DoReMi bracht en hoorde dat Kwest op zoek was naar gastouders, wilde zij dat graag proberen. Nu, 13 jaar later, is Linda nog steeds gastouder bij Kwest. Zij vangt drie dagen per week in totaal acht kinderen van 0 tot 4 jaar oud op in Naaldwijk.

Als gastouder ben je echt mede-opvoeder, vindt Linda. “De kinderen hebben het ook heel leuk met elkaar. Als er een dag een kind ontbreekt, merk je echt op dat ze elkaar missen.” Doordat sommige ouders elk kind bij Linda brengen, komen ze soms meer dan negen jaar over de vloer. Hierdoor ziet Linda de kinderen echt opgroeien.

Verwonderen, ontdekken en ervaren

Het hoogtepunt van Linda's gastouderschap is het verkennen van de buitenwereld met de kinderen, variërend van de speeltuin tot uitstapjes zoals het bezoeken van het verzorgingshuis om samen te spelen met dementerende ouderen. “De connectie tussen jong en oud is prachtig om te zien, je ziet ze allemaal echt opbloeien”, zegt Linda.  

Het motto van Kwest vindt Linda goed aansluiten bij haar visie op de kinderopvang. Kinderen moeten verwonderen, ontdekken en ervaren. “Toen het laatste slecht weer was en de buurman een slak had gevonden, hebben we een kwartier lang met de kinderen naar de slak gekeken. Dat is iets wat echt bij Kwest past”, zegt Linda. Door te verwonderen, ontdekken en ervaren kunnen kinderen zich in hun eigen tempo blijven ontwikkelen.  

“Al die verwonderde gezichten, daar doe je het voor!”

Het jaarlijkse december-uitje naar de Intratuin is een favoriet bij Linda en de kinderen. “Je bent nog nooit zo lang in het tuincentrum geweest, met kinderen valt er zoveel te bewonderen. We kijken naar elk klein detail. Al die verwonderde gezichten, daar doe je het voor!”

Samen Sterk

Het gastouderbureau van Stichting Kwest ondersteunt Linda met haar rol als gastouder. Ze kan makkelijk met hen sparren en de samenwerking is prettig. Regelmatig organiseert het gastouderbureau ook activiteiten voor alle gastouders, zoals een avond waar alle gastouders een kerststukje maken. Ook zijn er intervisie-avonden, Kwest speelochtenden en voorstellingen, waarbij Linda de andere gastouders ziet en spreekt. 

“Het mooiste aan gastouder zijn, vind ik de zelfstandigheid”, zegt Linda. Ze vertelt dat ze het fijn vindt dat ze zelf kan plannen wat ze wil. Naast de zelfstandigheid kan Linda ook goed sparren en samenwerken met andere gastouders. Ze gaan bijvoorbeeld regelmatig samen op pad. "Door dit soort uitjes, leer je de andere kinderen ook kennen." Hierdoor kan Linda deze kinderen makkelijker opvangen als de andere gastouder met vakantie is.

Groei en ontwikkeling

Onlangs is Linda met het gebruik van gebarentaal. Samen met de kinderen kijkt zij naar video’s die hen verschillende gebaren leren. “Kleine kinderen kunnen zich soms nog niet goed verwoorden, gebarentaal helpt om elkaar beter te leren begrijpen” legt Linda uit. Linda ziet nu al dat deze gebaren werken. "Ik vind het leuk om mij te blijven ontwikkelen; als gastouder heb ik daar ook alle ruimte voor."

Ben je geïnspireerd door Linda? Ontdek hier onze vacatures!