! Je browser (Internet Explorer) is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.
Nu zijn er mogelijk onderdelen niet goed zichtbaar of bruikbaar.

Voor de beste ervaring kunt u een browser gebruiken zoals Microsoft Edge, Chrome of Firefox.

Risicovol Spel | Ouderavond

11 mei 2022
Zalencentrum Hemelsblauw, Poeldijksepad 1a, Honselersdijk
20.00 uur

Risicovol spelen

Uitdaging in het spel van kinderen zien de meeste volwassenen als natuurlijk en vanzelfsprekend. Maar in de praktijk zien we ouders die ‘Pas op, kijk uit!’ roepen. De kinderopvang moet rekening moet houden met protocollen en ook met die zelfde ouders, want stel; er gebeurt iets met hún kind.

Als we uitdaging doortrekken naar een ‘recht op risico’ voor kinderen in hun spel, waarbij dit júist goed voor hen is om mogelijk een bult of schram te ervaren of misschien nog erger. Hoe sta je daar zelf in als ouder? En wat verwacht je van de pedagogisch medewerker die verantwoordelijk is voor de bescherming én ontwikkeling van jouw kind?

De ouderavond

Wat is voor kinderen de meerwaarde van risicovol spelen en welke rol hebben ouders en pedagogisch medewerkers?

Op de ouderavond wordt door Martin van Rooijen verteld over de meerwaarde van risico en uitdaging in het spel van kinderen en er worden voorbeelden gegeven van risicovol spelen. Er is aandacht voor hoe de mogelijkheden van het spelende kind de laatste decennia is veranderd en welke positieve ontwikkelingen er nu zijn. De drempels die ouders kunnen hebben komen naar voren evenals dilemma’s van professionals die kinderen onder hun hoede hebben.

We nodigen alle ouders en pedagogisch medewerkers van Kwest uit om bij deze avond aanwezig te zijn. Ouders van de gastouderopvang, dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Via de link onderaan dit bericht kunt u zich aanmelden.

Over Martin van Rooijen

Martin van Rooijen is pedagoog en onderzoeker, promovendus aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Al jaren doet hij onderzoek en verzorgt hij presentaties en workshops over de meerwaarde van risicovol spelen voor kinderen en de dilemma’s van begeleiders.

Het blad kinderopvangtotaal schreef in 2016 een mooi artikel over hem.

Loose Parts Play

In de voorjaarvakantie komt Martin met Loose Parts naar alle locaties van BSO KwestKids. ‘Loose Parts Play’ is het spelen met losse spullen en materialen die geen speelgoed zijn. Het zijn spullen zonder gedefinieerd gebruik die door kinderen zelf kunnen worden verplaatst, aangepast, gecontroleerd, gewijzigd en gemanipuleerd. Bijvoorbeeld kratjes, kabelrollen, buizen en slangen of natuurlijke materialen als stammetjes, takken en stenen.

Bent u erbij?

Leuk! Aanmelden kan door een mail te sturen naar hierwiliknaartoe@stichtingkwest.nl

Hopelijk tot dan!