! Je browser (Internet Explorer) is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.
Nu zijn er mogelijk onderdelen niet goed zichtbaar of bruikbaar.

Voor de beste ervaring kunt u een browser gebruiken zoals Microsoft Edge, Chrome of Firefox.

Kwest’er in beeld | Ingrid, boekfietser in hart en nieren

In Kwest'er in beeld gaan we in gesprek met onze collega's over hun werk binnen Kwest en de kinderopvang. Wat maakt werken bij Kwest bijzonder en wat motiveert hen in hun functie? Deze maand spreken we met Ingrid, boekfietser en pedagogisch medewerker bij Kwest. 

Mijn naam is Ingrid de Hoog. Ik ben pedagogisch medewerker bij BSO KwestKids Joannes én boekfietser. Al twintig jaar werk ik bij Kwest. In die jaren heb ik op veel locaties gewerkt en heel wat groepen mogen begeleiden. Tegenwoordig ben ik helemaal op mijn plek op de BSO KwestKids Joannes, samen met mijn boekfiets. Dat maakt me gelukkig.

Groei
Toen ik begon bij Kwest, waren we nog klein. De allereerste BSO zat boven bij de Druivenstraat in Naaldwijk. Daar is het allemaal begonnen. Langzaam groeide de organisatie verder. Zelf bleef ik een tijd in de dagopvang, maar door medische redenen kon ik niet langer op de peutergroep blijven. Dat bracht me terug naar de BSO. Een plek die bij mij past.

Zorgen zit in mijn DNA. Of het nu gaat om ouderen of kinderen, het draait altijd om aandacht, respect en er zijn voor een ander. Mijn motto? Behandel mensen zoals jij zelf behandeld wilt worden. Dan komt het goed.

Een droom op wielen: de boekfiets
Een activiteit die nergens op slaat, raakt ook niks. Daarom probeer ik in alles aan te sluiten bij het kind. Dat zie je ook terug in mijn werk met de boekfiets.

Tijdens een GO!-gesprek met mijn leidinggevende vertelde ik dat ik dolgraag meer wilde doen met voorlezen. En alsof het zo had moeten zijn, hoorde ik kort daarna dat er een speciale vacature zou komen: voor een boekfietsproject. De timing was perfect.

Lezen is beleven
De boekfiets begint altijd met een liedje. Zodra ik het inzet, weten de kinderen: we gaan beginnen. Dan zingen we samen, nemen we plaats, en duiken we in het verhaal. Ik probeer altijd aan te sluiten bij het Uk & Puk-thema. Als het over regen gaat, zoek ik een boekje dat daarbij past. Ik kies boeken met weinig tekst, duidelijke illustraties en verhalen die uitnodigen tot meebewegen of praten.

Het stopt niet bij het voorlezen alleen. Ik gebruik attributen: een paraplu, regenlaarsjes, een regenjas… zo wordt het verhaal tastbaar. En mijn collega’s haken daar vaak op in. Dan ontstaat er iets bijzonders spontaan en vanzelf.

Gastlessen MBO-studenten
Wat ik bijzonder vind, is dat ik inmiddels ook lesgeef aan mbo-studenten. Ik leer ze hoe je boeken kiest, waar je op let bij NT2-kinderen (waarbij Nederlands niet de moedertaal is), hoe je begrijpend luisteren stimuleert. Maar vooral: ik moedig ze aan om uit hun comfortzone te komen. Zet die Bumba-muts op, zing dat liedje, dans gek. Kinderen vinden het prachtig. Ze zitten vol verwachting te wachten op jou. Maak er een show van.

Werken bij Kwest is groeien met vertrouwen
Elles, mijn leidinggevende, zegt altijd: “Als jij gelukkig bent, straal je dat uit. Dus doen.” En dat is precies wat ik mag doen. Ik krijg de tijd en ruimte om me te ontwikkelen. Dat waardeer ik enorm. Laatst vroeg iemand: “Is Kwest goed voor jou?” Ik zei: “Zeker. Maar ik ben ook goed voor Kwest.” Het is een wisselwerking. Ik sta open voor gesprekken, ik denk mee, ik neem initiatief. En dat wordt gezien en gewaardeerd.

De kern van Kwest past bij mij: kinderen laten ontwikkelen op hun eigen manier, in hun eigen tijd. Observatielijsten zijn belangrijk, maar het moet ook in jezelf zitten. Ik heb geen rugzak vol activiteiten… ik heb koffers vol. Net als mijn collega’s.